Aankopen
Een huis kopen doet u maar enkele keren in uw leven, terwijl wij als makelaars dagelijks actief zijn in ons vakgebied. Laat u bijstaan door een professionele onderhandelaar en laat u adviseren over bouwkundige en juridische valkuilen. Kies voor de zekerheid van een aankoopmakelaar die u duizenden euro's bespaart.
Spot Makelaardij staat aan uw kant
Waar de verkoopmakelaar de belangen van de verkopende partij behartigt, staat de aankoopmakelaar aan uw kant. Hij adviseert over de reële waarde van de woning en onderhandelt, samen met u, over de beste prijs en voorwaarden.
Verborgen gebreken?
Als koper van een woning wilt u weten waar u aan toe bent. De aankoopmakelaar geeft inzicht in de onderhoudstaat en eventuele gebreken aan de woning. Indien nodig adviseert hij een bouwkundig onderzoek. De makelaar helpt verrassingen achteraf te voorkomen.
Schone grond
In de stad is er maar weinig echt schone grond en er wordt veel onderzoek gedaan naar de bodemgesteldheid. Milieurecherche maakt inzichtelijk waar de eventuele risico’s zitten.
Publiek- en privaatrecht
Rechten en plichten zijn er onlosmakelijk aan een woning of appartement verbonden. De aankoopmakelaar behoedt u voor valkuilen, adviseert over de koopakte met de onderliggende stukken en begeleidt bij de uitwerking van de ontbindende voorwaarden.
HET AANKOOPPROCES IN 8 STAPPEN
Stap1. Bezichtiging met makelaar
Eerst gaan we samen naar de woning zodat we een goed beeld krijgen van wat de woning te bieden heeft en waar eventuele valkuilen zitten. Ook beoordelen we de onderliggende stukken zoals milieurapportage, kadastrale informatie en publiek- en privaatrechtelijke aspecten.
Stap 2. Waardebepaling en strategisch overleg
We onderbouwen de waarde die we als taxateur aan de woning toe kennen. Vervolgens bespreken we de strategie waarmee we de onderhandelingen ingaan en welke voorwaarden we aan een bieding gaan stellen.
Stap 3. Onderhandelen
We leiden de onderhandelingen met de verkopende partij, waarbij we na elke stap met je bespreken wat de volgende zet kan zijn. We gaan voor het beste onderhandelingsresultaat uitgedrukt in prijs en voorwaarden.
Stap 4. Ondertekenen koopakte en notariskeuze
Zodra er wilsovereenstemming is bereikt over de prijs en de voorwaarden, zullen alle afspraken worden vastgelegd in een koopakte. We bespreken de inhoud van de akte met je zodat je precies weet wat je ondertekent en welke consequenties dat heeft. Gelijktijdig adviseren wij welke notaris een goede keuze zal zijn om de levering te laten plaatsvinden. Meestal is die keuze namelijk aan de kopende partij.
Stap 5. Het uitwerken van de financiering en andere voorwaarden
Je hebt een aantal weken de tijd om de financiering van je woning zeker te stellen. Wij geven je aanwijzingen hoe je dat doet en we staan je bij als er nood aan de man is. Ook kunnen we je doorverwijzen naar goede adviseurs en taxateurs.
In sommige gevallen maakt een bouwkundig onderzoek deel uit van de voorbehouden tot koop. We hebben goede contacten met specialisten op dit vakgebied en we helpen je met de beoordeling en interpretatie van de rapportage.
Stap 6. Inspectie
Alvorens naar de notaris te gaan, vindt er een inspectie plaats bij de woning waarvan je nu al snel de sleutel krijgt. Tijdens die inspectie beoordelen we of de woning wordt opgeleverd conform de afspraken die we in de koopakte gemaakt hebben, onder meer aan de hand van de lijst van (roerende) zaken die zouden achterblijven of worden verwijderd. Ook is dit het moment waarop we de meterstanden noteren, zodat er later geen discussie ontstaat over wie wat moet betalen.
Stap 7. Notarieel transport en sleuteloverdracht
De notaris zal een leveringsakte opstellen en een nota van afrekening. Van beide documenten beoordelen we of ze correct zijn doorgevoerd en dat er niets in de weg staat om tot levering over te gaan. Na het tekenen van de akte vindt de sleuteloverdracht plaats, tenzij daar andere afspraken over zijn gemaakt.
Stap 8. Nazorg
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kan er na de koop iets aan het licht komen, waarmee geen rekening kon worden gehouden. We blijven, ook als je al verhuisd bent, vraagbaak en adviseur.
5 TIPS VOOR HET VINDEN VAN EEN GESCHIKTE WONING
1. Wat kun je besteden?
Laat je goed adviseren over je financiële mogelijkheden zodat je met een reëel budget de markt op gaat.
2. Scorekaart
Maak een scorekaart van 9 criteria waaraan je nieuwe huis en woonomgeving beslist moeten voldoen en 9 zaken die je absoluut niet wilt. Zo voorkom je dat je wordt overvallen door de charmes van een woning, terwijl die eigenlijk ongeschikt voor je is.
3. Waar staat wat?
Oriënteer je op verschillende buurten en diverse woningtypen, zodat je gevoel krijgt wat er voor locatie, woonruimte en kwaliteit wordt gevraagd.
4. Bespaar tijd
Schrijf je in voor de zoekservice. Je bespaart veel tijd en je ontvangt het meest recente aanbod dat voldoet aan jouw wensen direct in je e-mail box nog voordat het op Funda verschijnt.
5. Schakel tijdig de aankoopmakelaar in
Steek je enthousiasme over een woning niet onder stoelen of banken, maar doe nooit toezeggingen of uitspraken zonder ons daarover om advies te vragen.